Det har länge talats om att införa spellicenser istället för spelmonopol och många trodde att detta skulle ske redan i fjol, men än har inget på den fronten förändrats – men nya regler har vi däremot fått i Lotterilagen.

”Från och med 1 januari införs 18-årsgräns för att delta i ett lotteri som omfattas av tillstånd från exempelvis länsstyrelsen eller Lotteriinspektionen” mer information här.

lotterierÅr 2015 trodde vi att spelmonopolet skulle slopas inom kort och att spellicenser snart skulle bli verklighet. Men än har inget nytt riktigt hänt på den fronten, även om experterna hoppades på att det nya systemet skulle införas redan i början av fjolåret. Dock är utredningen fortfarande i full gång och vi kan visserligen vänta oss en förändring inom spel, men när är inte riktigt fastställt.

Visserligen går det sakta framåt med förändringar på spelmarknaden och nytt för i år är till exempel nya regler i Lotterilagen rörande minderåriga och spelreklam.

De nya reglerna gäller från 1 januari

Den förändring som gått igenom i Lotterilagen är gällande sedan den första januari i år och rör främst större krav på lotteriarrangörerna. Bland annat har man infört en åldersgräns på 18 år för personer som vill delta i lotterier med tillstånd från antingen stat, kommun, länsstyrelse eller Lotteriinspektionen. Likaså har man tydliggjort spelarrangörernas skyldighet att säkerställa att både social och hälsomässig skyddshänsyn ska tas. Slutligen har man även bestämt att ta hårdare tag mot spelreklam. Dock har man valt att formulera lagen som så att kravet rör hur marknadsföringen för spel ska ske ”måttfullt” vilket betyder att det är upp till varje marknadsförare att själv sätta ribban för vad som kan falla under detta begrepp i reklamsammanhang – men tydligt statuerar att reklamen inte får riktas till personer under 18 år fyllda.