En spelform som fullkomligt älskas av svenskarna är utan tvekan bingo och då gärna i form av tv-programmet Bingolotto som hålls av programledare Ingvar Oldsberg – men hela succén startade med en annan man i spetsen som nu gör comeback som vikarie för programledaren som ska på semester, nämligen Leif ”Loket” Olsson.

bingo bingobollar

Att svenska bingo är något som håller i sig i populäritet råder det ingen tvekan om, och som bevis på detta kan tv-programmet Bingolotto nämnas. Det programmet har utan uppehåll befunnit sig på tv4-koncernens tv-tablå sedan 1989, då med Leif ”Loket” Olsson som programledare men nu med Ingvar Oldsberg. Men under årens lopp har vi dock fått återse det gamla loket då och då, och nu senast sågs han i programmet under hösten 2015 – en comeback som sägs vara hans sista i programmet.

Smeknamnet myntades av Oldsberg

När Bingolotto började sändas i tv-rutan år 1989 var det med den då redan kände lokalradioprofilen och göteborgaren Leif ”Loket” Olsson i spetsen. Det var han som var med och byggde upp fenomenet som oavkortat sänts sedan starten 89, och hans namn Loket är dessutom myntat av nuvarande programledaren som tagit över tyglarna om Bingolotto. Men Loket då, han lämnade programmet år 1999 och ersattes då av Lasse Kronér vars första förändring var att plocka bort Lokets favoritinslag i programmet nämligen Bingo Berra och ersatte maskoten med gäststjärnor istället. Något som Loket säger till Göteborgs Posten var det mest korkade han hade kunnat göra och sedan starten har mycket mer än så ändrats i Bingolotto-tablån men en sak har alltid varit det samma nämligen bingospelen och raden av olika vinster både små som stora.

Hur började det hela?

Bingo headerI Expressen står att läsa om hur Bingolotto började genom att dåvarande förbundsordförande för Göteborgs Distrikts Idrottsförbund, Gert Eklund, sett på dansk tv hur man spelade bingo i rutan och därför kontaktade Loket med en förfrågan. Han undrade om Loket kunde tänka sig att vara programledare om man testade att göra samma sak i Sverige. Och visst kunde Loket tänka sig detta och där och då såddes första fröet till vad som idag är ett älskat underhållningsprogram vars koncept fortfarande fungerar i dagens tv. Men en sak finns i bagaget som Loket ångrar och det var när programmet erbjöd honom en procentuell lön beroende på hur många bingolotter som såldes. Han skulle få 50 öre per såld lott men eftersom man vid starten bara lyckades sälja omkring 1 500 lotter vilket gjorde att han tackade nej. Bara något år senare såldes närmare 2 miljoner lotter, så att säga att Loket ångrar sitt beslut är att uttrycka det milt. Men att leda programmet igen det vill han inte. Till Helsingborgs Dagblad säger han att detta inhopp är hans sista och visst håller han med om att det är roligt att många ber honom börja som programledare igen, men att börja igen är inte ett alternativ: ”Jag är för helvete 73 år, då kan man ju inte börja”. Men trots att Loket inte vill tillbaka är det en sak som är säker – bingo är och förblir svenskarnas favoritspel.

Programledare för programmet:

  • 1989-1999 Leif ”Loket” Olsson
  • 1999-2004 Lasse Kronér
  • 2004-2005 Gunde Svan
  • 2005-2008 Rickard Olsson
  • 2008-2011 Lotta Engberg
  • 2011-2013 Jan Bylund
  • 2013-2014 Marie Serneholt
  • 2015- Ingvar Oldsberg.