Uppgjorda matcher är något som förstör mycket för alla som älskar sport. Man vill kunna lita på att matcher avgörs på planen och inte av köpta spelare som fått pengar för att påverka resultatet. I slutändan tappar folk både förtroende och intresse, vilket blir förödande för publiksiffror och möjligheten att locka sponsorer.

Även spelbolagen och alla vanliga spelare drabbas av detta fusk. Spelbolagen riskerar att förlora stora pengar på matchfixning. Ogiltigförklarar de en match från spel och betalar tillbaka insatserna blir det väldigt tråkigt för de som på ett ärligt sätt satsat pengar. En fullständigt oskyldig spelare kan ha hämtat en spelbolag bonus och får sedan se sin storvinst gå upp i rök på grund av fusk och manipulation. De enda som verkligen vinner är matchfixarna själva, förutsatt att de kommer undan med det. Lyckligtvis har svenska regeringen äntligen beslutat att försöka göra någonting åt saken.

Svårt att utreda och svårt att straffa inblandade

Allt började med att en stor utredning tillsattes år 2015. Man kom fram till att Sverige saknar en specifik straffbestämmelse för de som ägnar sig åt att manipulera matcher, så kallad matchfixning. Tidigare har man fått försöka rubricera det som bedrägeri, utpressning eller mutbrott, vilket varit en stor utmaning för åklagare och andra som försökt komma till rätta med brotten. Rent historiskt har de varit väldigt svåra att utreda, men nu ska det bli enklare. Spelare, tränare och kriminella som är iblandade ska nu kunna få upp till sex år i fängelse, förutsatt att brottet är grovt.

Problemet har vuxit under senare år. Tidigare var det mest ett problem i lägre divisioner. I Sverige har det klättrar uppåt i hierarkin ända upp till högsta fotbollsserien Allsvenskan. En väckarklocka blev när en AIK-målvakt blev erbjuden flera miljoner för att manipulera en match och själv larmade.

Ny myndighet och ny lag införs

Sveriges civilminister Ardalan Shekarabi (S) brukar säga att han vill ”röka ut” matchfixning. Tack vare den stora utredningen börjar de äntligen ha en bättre överblick över spelmarknaden. Man har kommit fram till att det behövs en ny myndighet, kallad Spelmyndigheten, som ska kunna stoppa spel på misstänka matcher. Spelbolagen får också ökade skyldigheter att kartlägga försök till matchfixning. En spelares identitet måste alltid kunna fastställas innan ett spel får läggas.

En ny spellag är på gång i Sverige och utgångspunkten är att den ska hjälpa mot matchfixning. Vad som kommer få störst konsekvens är dock kravet på licens för alla spelbolag som verkar i Sverige. De som får beviljad licens kommer också få betala 18% i skatt. Om lagen röstas igenom väntas den att träda i kraft den 1 januari år 2019.

Förslag om att förbjuda spel på lägre divisioner

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson är positiv till den nya lagen. Själv var han villig att gå ett steg längre och förbjuda betting på lägre divisioner. De utredningar som gjorts har visats att majoriteten av all matchfixning äger rum på en lägre nivå, där det är lättare att muta spelare och domare, men ett förbud skulle drabba både spelbolag och spelare. Hittills är det inte aktuellt med något förbud. Skulle utvecklingen fortsätta är dock inte sådana mer extrema åtgärder helt uteslutna.